(+420) 603 787 911
8:00 - 16:00 hod.
vcelari@vcelarivpraze.cz
Drnovská 507/73

Řízená degustace medu

Med jako víno, pivo, sýry a jiné potraviny vykazuje co várka, to originál. Konečná chuť, vůně a vzhled závisejí na přírodních podmínkách, v nichž včely sbíraly a zpracovávaly nektar. Rovněž degustace medu vyžaduje trénink chuťových i čichových buněk.

Med je, originální potravina, jejíž vlastnosti se kromě chemických laboratorních rozborů posuzují i lidskými smysly.

Zjišťuje se:
• zda je med tekutý či v krystalické podobě
• posuzuje se jeho konzistence
• barva
• chuť
• vůně
• pastovaný med velikost cukerných krystalů.

Vzorky medu prokládané jablkem a pečivem

• Mezi ochutnávkami jednotlivých vzorků musejí dělat přestávky, aby si odpočinuly jejich smysly.
• Během přestávek osvěžují chuť kousky jablka — nejlépe s mírně nakyslou chutí bez výrazného aroma.
• během ní pít pouze čistou vodu.
• Zrakem se hodnotí čirost, barva, tekutost a homogenita.
• Čichem se hodnotí přirozenost vůně (med nesmí obsahovat cizí pachy), stálost a intenzita vůně.
• U chuťových vlastností se opět posuzuje jejich přirozenost (cizí příchutě jsou na závadu) a skladba a vyváženost jednotlivých složek chuti.

Musí brát v potaz například i to, jak jsou chuťové buňky na jazyku uspořádány: Od špičky ke kořeni postupně následují buňky nejlépe rozlišující sladkost, kyselost, slanost a hořkost.

Ochutnávaný med v ústech držíme delší dobu, prosliníme jej a posunujeme po jazyku dozadu až na patro.

Předchozí
Další