(+420) 603 787 911
8:00 - 16:00 hod.
vcelari@vcelarivpraze.cz
Drnovská 507/73

HMF – hydroxymethylfurfural

Hydroxymethylfurfural vzniká při zahřívání glukózy a fruktózy. Jeho přítomnost v medu poukazuje na stáří či zahřívání medu Nezahřátý med obsahuje ±10 mg/kg. Maximální povolené množství je 40 mg/kg u běžných medů, u tropických 80 mg/kg. Pro směsný med platí také limit 80 mg/kg – bez ohledu na množství tropického medu. Přidá-li tedy zpracovatel lžičku tropického medu na tunu tuzemského, již jej může deklarovat jako “směs medů z EU a mimo EU” a přitom zakrývá vysoké HMF vzniklé přehřátím… Ale být to tak samozřejmě nemusí.

Tento údaj je hlavně důležitý jen pro posouzení kvality medu, není nebezpečný, neboť všechny potraviny upravené pražením mají obrovské množství HMF (káva)

Krystalizace medu

Je přirozený proces, který nastává u nasycených kapalin (fyzika). Záleží hlavně na poměru glukóza fruktóza.

Zde několik příkladů:
• řepkový větší poměr glukózy velké krystaly rychlá dny
• akátový větší poměr fruktózy krystalizace pomalá trvá roky
• medovicový větší poměr fruktozy trvá měsíce

Existuje i forma tixotropní (rosol) vyznačuje se tím vřesový med a jeho vytáčení z plástu předchází mechanické narušení bodcem do jednotlivé buňky a tím se na minutovou dobu ztekutí.
Med může obsahovat i ve větší míře trisacharidy Melecitóza (kamenný med), po zkrystalizování se nedá s plástů vytočit a musí se kompletně i s voskem tepelně zpracovat.

Na těchto zásobách včely nemohou přežít, protože nedokáží tento typ cukru zpracovat a využít, umírají hlady.

Tento jev můžete vidět i ve volné přírodě, pokud při procházkách potkáte nepůvodní kultivar lípy (stříbrná), hlavně zámecké parky, kvete v červenci.

Pod stromem najdete mrtvé opylovatele, kteří měli dostatek energie jen na dolet k tomuto stromu nalákáni vonícími květy.

Úpravy medu zvyšující degradaci.

Tyto úpravy defacto vyžadují zákazníci, nejlíp se prodává tekutý tmavý med, jak toho docílíme:
• med byl skokově ohřeju na 80 °C a následně proženu nano síty a zchladím
• přidám přírodní barvivo, nebo smíchám tmavý a světlí med
• v obrovských nádržích mícháme medy na výsledný produkt, který bude splňovat normy

Všechny tyto úpravy z degradují med na cukerný roztok, ztratí se bonus od včel.

Předchozí
Další